|
|
|
Hozzávalók (40 darabhoz):
1+1 dl tej, 2 mokkacukor, 25 g élesztő, 500 g finomliszt, 250 g vaj/margarin, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, egy csipet só, 1 citrom reszelt héja, 50 g puha mazsola, 100 g cukor, 100 g darált dió, 100 g darált mák, késhegynyi őrölt fahéj, negyed kk. őrölt szegfűszeg, a kenéshez 2 tojás.
1. Egy deci meglangyosított tejben elkeverjük a m... |
|
|
|
|
|
|
|
... fáradságot.
Egzotikus, izgalmas élményben lesz részük.
Szilveszteri vagy farsangi grog I.
Hozzávalók személyenként:
3 cl konyak, 3 cl barackpálinka, 3 cl maraschino, 5 szem mokkacukor, forró víz,
1 db narancskarika.
Elkészítés:
Cseréppoharakba öntsük össze a konyakot, a barackpálinkát és a maraschinot.
Tegyünk mindegyikbe 5 szem ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... fokhagyma
1 teáskanál majoranna
ehhez az adaghoz másfél kg. krumpli, étolaj.
Elkészítése:
A kolozsvári szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztom. Hozzáadom a mokkacukor nagyságúra darabolt húst, ( a felesleges ínt, zsírt leszedem). Lassan addig sütöm, amíg a hús levet nem enged., akkor felöntöm vízzel. Ha felforrt, beleteszem a marhahúsleves kockát... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Mivel a propolisz tinktúra tömény állapotban van, így belsőleg csak hígítva fogyasztható. Külsőleg tömény állapotban használjuk. Legegyszerűbb teával, vízzel fogyasztani, de lehet mokkacukorra vagy kekszre csepegtetve is. A tinktúra kesernyés Ízű folyadék hatására fehér színűvé válik.
Folyamatos használat esetén minden üveg elfogyasztása után ajánlott legalább 1 hét... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... nem baj)
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
kis csomag zeller
nagy csomag petrezselyem
só
bors
szerecsendió
sáfrány
őrölt kömény
2db mokkacukor
főtt fürj tojás (az étkezők száma szerint)
Hozzávalók a májgaluskához:
2 tojás
liszt (amennyit felvesz a két tojás)
mokkás kanál libazsír
2... |
|
|
|
|
|
|
|
... liszt, 1 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 2 dl tej, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só; a töltelékhez: 12 szem kimagozott ringló, 12 szem mokkacukor
Az öntethez: vaníliasodó
Elkészítés:
A vajat egy lábasban, kislángon megolvasztjuk, beleöntünk 1 dl tejet, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojást,... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (9 darabhoz):
80 dkg burgonya, só, 1,5 dkg élesztő, kb. 1 dl víz, 2-3 mokkacukor, 50 dkg savanyú káposzta, olaj, 20 dkg finomliszt; a nyújtáshoz: finomliszt; a tepsi kikenéséhez: 2 ek. olaj.
A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, még forrón szitán átpasszírozzuk, hűlni hagyjuk.
A savanyú kápo... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hozzávalók:
* kb. 80 darabhoz:
* 3 dkg élesztő
* 5 dl tej
* 2 mokkacukor
* 1,5 kg finomliszt
* 10 dkg sütőmargarin
* 5 dkg cukor
* 4 tojássárgája
* 1 egész tojás
* 1 dl tejföl
* olaj a sütéshez
* 10 dkg vaníliás porcukor a szóráshoz
* 40-50 dkg szilvalekvár
... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók 4 személyre:
* 60 dkg lisztes burgonya
* 25 dkg liszt
* 1 tojás
* 3 evőkanál olaj
* 20 szem szilva
* 20 db mokkacukor
* őrölt fahéj
* 10 dkg színes szórócukor
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, majd még melegen megtisztítjuk és áttörj... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók 4 személyre:
* 60 dkg lisztes burgonya
* 25 dkg liszt
* 1 tojás
* 3 evőkanál olaj
* 20 szem szilva
* 20 db mokkacukor
* őrölt fahéj
* 10 dkg színes szórócukor
Elkészítés:
A burgonyát megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, majd még melegen megtisztítjuk és áttörj... |
|
|
|
|
|
|
|
... Tojás nem kell hozzá. Jól összekeverjük fasírtmasszához hasonló masszát kapunk. A masszából kis adagokat kezünkbe veszünk és ellapítjuk, a közepébe teszünk a fűszervajból és egy kb. mokkacukor nagyságú trappista sajtot. Gombóccá formáljuk. Szikkadt zsemlét kis kockára vágunk, és egy tálcán elterítjük. A gombócokat a zsemlyekockákban megforgatjuk, hogy tüskésen ráragadjanak, kicsit... |
|
|
|
|
|
|
|
Padlizsán rizzsel (román étel)
Hozzávalók: személyenként 1 padlizsán, 1 fej vöröshagyma,olaj,2 paradicsom, fokhagyma, őrölt bors, 1 mokkacukor,só,2 evőkanál rizs és 2 dkg sajt.
Készítése: a padlizsánokat a héjukkal együtt hosszában kettévágjuk, forró vízbe téve 10 percig főzzük, kivesszük, megsózzuk és lecsurgatjuk. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, b... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2 dl tejfel
700 g liszt
30 g cukor
25 g élesztő
1 dl tej
100 g zsír (vaj)
3 db tojás
1 db citrom héja
só
durvára vágott dió
mokkacukor
mák
Egy kis begre tejet meglangyosítok, egy fél marék cukrot beledobok, no meg fél csomagélesztőt. Ha megkelt, egy nagyobb tálba zacskó lisztet öntünk, ebbe tess... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 kg burgonyatészta,
20 szem nem nagyon érett, magvaváló, kissé kemény szilva,
20 db mokkacukor,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
10 dkg vaj (vagy margarin),
15 dkg zsemlemorzsa,
és a tetejére fahéjas porcukor ízlés szerint,
só a tészta főzéséhez.
Elkészítés:
A burgonyatésztát lisztezett gyúrótáblára tesze... |
|
|
|
|
|
|
|
... gombóc
Hozzávalók: a tésztához 1 kg burgonya, 3 evőkanál hideg zsír, 25 dkg finomliszt, 1 db egész tojás, 1 teáskanál só, a töltelékhez: 50 dkg szilva (lehet lecsöpögtetett befőtt is), annyi mokkacukor, amennyi a szilva, a tetejére 5 evőkanál olaj, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg porcukor.
A tésztához a megmosott burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom... |
|
|
|
|
|
|
|
Barackos gombóc
Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint a szilvás gombóc tésztájához; a töltelékhez 50 dkg sárgabarack, mokkacukor (vagy sárgabarackbefőtt).
Ugyanúgy készítem, mint a szilvás gombócot.
Elkészítési ideje: kb. 85 perc.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... teakifli
Hozzávalók: 30 dkg főtt, áttört burgonya, 35 dkg finomliszt, 5 dkg fagyos zsír, 1 tojás sárgája, 1 teáskanálnyi köménymag (vagy szezámmag, esetleg fele-fele), 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 db mokkacukor, 1 teáskanálnyi só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, a tetejére 1 db egész tojás.
A tejet meglangyosítom, belekeverem a kockacukrot és megvárom, amíg elolva... |
|
|
|
|
|
|
|
... Tojás nem kell hozzá. Jól összekeverjük fasírtmasszához hasonló masszát kapunk. A masszából kis adagokat kezünkbe veszünk és ellapítjuk, a közepébe teszünk a fűszervajból és egy kb. mokkacukor nagyságú trappista sajtot. Gombóccá formáljuk. Szikkadt zsemlét kis kockára vágunk, és egy tálcán elterítjük. A gombócokat a zsemlyekockákban megforgatjuk, hogy tüskésen ráragadjanak, kicsit... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: a tésztához 1 kg burgonya, 3 evőkanál hideg zsír, 25 dkg finomliszt, 1 db egész tojás, 1 teáskanál só, a töltelékhez: 50 dkg szilva (lehet lecsöpögtetett befőtt is), annyi mokkacukor, amennyi a szilva, a tetejére 5 evőkanál olaj, 15 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg porcukor.
A tésztához a megmosott burgonyát héjában megfőzöm, majd még melegen meghámozom és ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint a szilvás gombóc tésztájához; a töltelékhez 50 dkg sárgabarack, mokkacukor (vagy sárgabarackbefőtt).
Ugyanúgy készítem, mint a szilvás gombócot.
Elkészítési ideje: kb. 85 perc.
... |
|
|
|
|
|